måndag, juli 02, 2007

Socialförsäkringssystem

CUF:s nye ordförande Magnus Andersson, och Gustav andersson (c), landstingsråd i Stockholm, har idag en mycket intressant debattartikel på DN Debatt.

Argumenterar centerpartisterna för medborgarlön? Tja, tanken är inte så långt borta. Eller vad sägs om

* ett enhetligt trygghetssystem, lika för alla, som ersätter både a-kassa och sjukförsäkringssystemet.

* att man om man vill ha bättre ekonomiska villkor, får klara av det själv.

* detta skulle avlasta kommunernas kostnad för socialbidrag

Det jag är skeptisk till i artikeln är införandet av ett så kallat välfärdskonto. Välfärdskontot innebär enligt artikeln

ett individuellt konto där arbetsgivaren gör lagreglerade insättningar på samma sätt som man idag betalar sociala avgifter. När kontots ägare blir sjuk eller arbetslös får han eller hon göra uttag ifrån kontot för att komplettera sin ersättning från grundtrygghetsförsäkringen. Det bör också vara möjligt att göra uttag från kontot för att komplettera studielån om man väljer att vidareutbilda sig.

Och så långt allt väl. Men sedan kan man också läsa:

Vi ser också att kontot kan förstärka pensionssystemet genom att personer som har överskott på kontot vid fyllda 65 kan föra över pengarna i pensionssystemet.

För samhället skulle ett välfärdskonto vara väldigt bra för att öka det privata sparandet, något som är väldigt lågt i Sverige jämfört med andra länder.

Och det är det som är kärnan. Vad är det i ekonomin som blir bättre av att det privata sparandet ökar? Absolut ingenting. Lika lite som det är bra att lägga andra saker på hög utan att använda dem.

Ett rättvist och lika offentligt försäkringssystem, utan hänsyn till tidigare inkomst, är bra. Men uppmuntra inte sparande i onödan, utan använd de resurser som finns istället.

Inga kommentarer: