fredag, september 14, 2007

Bilister utan koll

Jag tycker att ett kriterium för att ta körkort borde vara att ha cyklat i stadstrafik. Idag finns bestämmelser om obligatorisk halkkörning, som man måste prova för att veta hur det är, om man hamnar i en sådan situation när det är på riktigt. På samma sätt borde de som ska få körkort för bil ha erfarenhet av hur det är att på cykel ta sig fram bland stora bussar, lastbilar, personbilar, alla med mer eller mindre stressade chaufförer.

När en bil nonchalant kör om en cyklist i hög fart och alldeles precis då måste trycka ut spolarvätska över rutan, är han då medveten om att det inte bara kommer över rutan, utan lika mycket över den stackars cyklisten?! Jag tror inte det. Men det är en av många saker som bilisten faktiskt borde vara högst medveten om, men som inte är så lätt att lägga märke till under skalet av aluminium.

Jag ska för övrigt skriva in mig på en trafikskola i dagarna. Det ska bli intressant.

1 kommentar:

Fredrik sa...

Spännande nog så råkade jag ut för i förra veckan att en bil besprutade sina rutor precis när den körde om mig. Det blåste förstås in i ögonen och det kändes väldigt ohälsosamt. Jag var mycket upprörd!