torsdag, september 20, 2007

Rena Rappakaljan

Någon som kommer ihåg hur namndiskussion kring trängselavgiften/trängselskatten/biltullen gick hårda innan de prövades i Stockholm 2006?

Miljöpartiet och andra förespråkare tyckte att "avgift" var ett bättre namn, inte bara för att avgift låter mindre negativt än "skatt", utan också för att man menade att det var en avgift man betalade för att få något tillbaka, i det här fallet utrymme, till skillnad från en skatt som man inte betalar för något specifikt ändamål.

Nu är det den borgerliga alliansen, trängselskattens (ja, okej då) före detta största belackare, som leker med ord och begrepp, som måste få alla ortodoxa svenska akademien-älskare att gråta blod.

Kommunal fastighetsavgift. Det är det nya namnet på fastighetsskatten. Det var nämligen både för dyrt att avskaffa den, dessutom var det dålig politik. Simsallabim. Man byter namn på den. Voila!

Är det inte en kommunal avgift? Jag levde själv i den villfarelsen ett tag, och tyckte det lät bra. Jag är nämligen en varm anhängare av fler kommunla avgifter/skatter, på statens bekostnad. Så fel jag hade, så naiv jag var.

Det är ingen flexibel avgift som kommunerna får bestämma över det handlar om. Max 6000 kronor per hus. Högst 0,75 procent av fastighetsvärdet. Pensionärer undantas. Punkt. Staten bestämmer, du och din kommun lyder.

Inte heller går intäkterna till kommunerna. Eller jo, men motsvarande del av kommunernas statsbidrag dras av från summan. För kommunerna spelar det ingensomhelst roll. Det är som att få en löneökning på 200 kronor, men bli tvingad att köpa godis åt grannen för 200. Hur meningsfullt känns det?

Kommunal avgift. I nästa upplaga av Rappakalja så måste begreppet finnas med.

2 kommentarer:

Birger Schlaug sa...

Visst är det fint med nyspråk! Och skattetrycket kan minska...

info sa...

Nu finns en namnlista på Internet som man kan skriva på för att visa att man finns och är besviken på det sätt på vilket Anders Borg och hans kollegor har genomdrivit sitt vallöfte.

http://www.tillandersborg.se

Mvh // Staffan