lördag, september 08, 2007

Liberalt landsmöte

Ögnade igenom Beslut i korthet från folkpartiets landsmöte (hur många namn på högsta beslutande organ finns det?), och hittade både sött och surt:


- Jan Björklund väljs till ny partiordförande för Folkpartiet liberalerna.

Inte så oväntat, precis. Men lite tråkigt. Om man nu inte gillar tydliga politiska skillnader, vilket också har sina fördelar.

+ Landsmötet beslutade att svenska ambassader ska vara öppna för den demokratiska oppositionen i diktaturer så att den kan tillgodogöra sig information via internet, böcker och tidningar som annars är censurerade eller förbjudna.

Låter som en utmärkt idé.

+/- Landsmötet beslutade att i fortsättningen fortfarande heta Folkpartiet liberalerna. Hela partinamnet ska kommuniceras även externt.

Beslutet på förra landsmötet var att "liberalerna" oftare skulle användas externt, som en kompromiss av att inte partiet endast skulle heta "liberalerna". Jag har sällan hört det användas, får se hur det blir denna gång.

+ Landsmötet beslutade att folkpartiet liberalerna ska skapa en offensiv och distinkt miljöprofil där havsmiljöfrågorna ingår.

Låter som en utmärkt idé. Att ställa miljökrav är att bry sig, som man brukar säga. Men man kan ju undra varför bara havsmiljön behöver ingå?

+ Landsmötet beslutade att ett nationellt register över individer som har djurbörbud bör införas.

En jättebra idé som jag inte kan påminna mig har diskuterats på någon mp-kongress. Om inte så är det självklart något vi ska ta till oss. Men folkpartiet vill fortfarande avskaffa djurskyddsmyndigheten. Eller?

- Landsmötet beslutade att Folkpartiet ska verka för en ny folkomrösning om euron under nästa mandatperiod.

Vissa folkpartister ville införa euron utan folkomröstning, vilket iochförsig varit komiskt. Vissa kanske då skulle ta sig friheten att bedriva på för utträde ur EU utan föregående folkomröstning? Att rösta en gång till om euron kan man kanske göra, men isåfall efter en omröstning om konstitutionen.

+ Landsmötet beslutade att verka för att Europaparlamentet självt ska få bestämma var det vill ha sitt säte.

Jag tycker Warsawa verkar vara en bra plats. Men klart dom ska bestämma det själva.

- Landsmötet beslutade att Folkpartiet ska verka för att 9:e maj blir allmän helgdag samt att den europeiska flaggan ska användas mer.

Jag vill avskaffa de röda dagarna i almanackan. Och EU borde ta fram en fräckare flagga, den mörkblåa är riktigt ugly.

+ Landsmötet beslutade att ta avstånd från heteronormativitet och att arbeta för lika rättigheter oavsett sexuell läggning och könsidentitet.

Man kan nästan tro att Birgitta Ohlsson varit i farten?

+ Landsmötet beslutade att folkpartiet liberalerna ska verka för att kommunarrest ska kunna införas i grova fall av kvinnofridskränkning. Vi ska också verka för att Sverige få en stalking-lagstiftning.

Som jag tidigare skrivit så är det en av få kravliberala förslag som faktiskt har en poäng.

Inga kommentarer: