tisdag, september 04, 2007

MKB höjer blint

Det kommunala fastighetsbolaget MKB vill höja hyrorna i Malmö med i genomsnitt 14,3 procent per år, enligt Sydsvenskan. Det motsvarar ungefär 1000 kronor i månaden för en trerumslägenhet. 35 procent av lägenhetsbeståndet är för övrigt just trerummare. För den något vanligare tvårummaren, 36 procent, blir höjningen ca 700 kronor i månaden.

Anledningen är att det ska rustas och investeras. Förra året använes 345 miljoner kronor till investeringar. Om det är för lite eller inte kan jag inte svara på utan betydligt mer ingående material än vad som framgår av hemsidan, särskilt eftersom inga årsredovisningar ligger ute på webben.

Framgår gör dock att förra årets vinst blev 129 miljoner kronor, och att omsättningen var 1,32 miljarder. Vinsten är därmed hela 9,8 procent av omsättningen, vilket får räknas vara en mycket stor andel (som jämförelse har HSB 7,5 procent).

Jag har mailat och bett om att få 2005 och 2006 års redovisningar från bolaget. För mig verkar det konstigt att ett bolag som går så mycket plus är tvungna att höja hyran så mycket.

Hade det varit ett privat bolag hade raktionen kunnat vara "bristande konkurrens". Kanske är det så även med ett offentligt bostadsbolag, som står för en knapp tredjedel av stadens bostäder? Om inte den politiska styrningen nu finns.

Ska skriva mer om det här när jag kollat lite fler siffror närmare.

1 kommentar:

Johanna Öfverbeck sa...

Det blev lite fel - de vill höja med 14,3 procent på 4 år...fortfarande mycket men itne lika mycket :)