onsdag, september 05, 2007

Makt och tid med barn

För en och en halv vecka skrev jag att miljöpartiet måste diskutera vad vi egentligen menar med utvidgat kommunalt självstyre, eftersom meningen Lagar som inskränker det kommunala självstyret ska i huvudsak syfta till attgarantera medborgarens rättigheter, demokratiska såväl som sociala, gentemot kommunen knappast säger nånting, om man inte definierat det närmare.

Miljöpartiets riksdagsgrupp har exempelvis tagit ställning mot att tillåta kommuner att införa vårdnadsbidrag. Här kan man verkligen tala om en sosseanpassning som man inte ens får betalt för.

Miljöpartiets alternativ till vårdnadsbidrag är bättre än regeringens (jag skrev om det redan förra sommaren). Båda föräldrarna kan ta ut det, man kan vara kvar på arbetsmarknaden och behåller därmed både en egen inkomst och det sociala som de flesta arbeten medför, och det skattas och har därmed en fördelningsaspekt.

Men det vore en ännu bättre åtgärd att sänka arbetstiden.

Att hindra kommuner från att använda sina egna pengar till dåliga reformer, kan aldrig vara miljöpartiets riksdagsgrupps sak att ha åsikter om. Det bästa vore om kommunerna helt fritt kunde införa vilken sorts vårdnadsbidrag de ville, eller helt låta bli. För man kan ju undra varför just 3000 kronor står skrivet i sten?

Inga kommentarer: